Listing 1 - 10 of 40 << page
of 4
>>
Sort by

Book
Leven en werken in de Kempen : de eerste fabriekswerkers tussen 1870 en 1886
Authors: ---
ISBN: 9789056220747 9056220748 Year: 2022 Publisher: Turnhout : Brepols : Erfgoed Noorderkempen,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

"De periode 1870-1886 is de aanloopperiode voor latere acties die in de 20ste eeuw zullen leiden tot ingrijpende sociale verbeteringen. Vanaf 1870 worden in meer en meer bedrijven in de Kempen stoommachines geïntroduceerd. Zij leveren de energie om een aantal fasen in het productieproces door machines te laten overnemen en zo meer winst te maken. Thuisnijverheid vermindert drastisch, fabriekswerk zit in de lift. In Turnhout zijn het de papierindustrie en een aantal weverijen die op deze nieuwe manier werken, in Beerse de steenbakkerijen. Maatschappelijk zet deze technologische ingreep een aantal belangrijke veranderingen in gang, aanvankelijk ongemerkt. Tegen 1886 blijkt echter dat werken met de moderne middelen en leven volgens de aloude gewoonten niet meer menswaardig te combineren valt. Ook in de Kempen klinkt hiertegen - vooral verbaal - protest. Op basis van doorgedreven archiefonderzoek schetst Gil Tack deze aanloopperiode door vooral tijdgenoten in hun eigen taalgebruik aan het woord te laten. In de getuigenissen ligt de nadruk niet enkel op hun moeilijke werk- en levensomstandigheden, maar ook op alle andere aspecten van het dagelijks leven in de Kempen en daarbuiten. Deze bredere context helpt de lezer om zich beter in de 19de-eeuwse toestanden in te leven. Het contrast tussen de aangrijpende getuigenissen over wantoestanden en deze over gebeurtenissen uit het dagelijkse leven - voor ons futiliteiten, voor de tijdgenoten van levensbelang -, opgetekend in de eenvoudige taal van ongeletterde mensen, is soms grappig en ontroerend. Het maakt het lezen van hun leven een stuk lichter en beter te verteren. De publicatie is rijkelijk geïllustreerd om de argumentatie van de auteur kracht bij te zetten."--Page 4 of cover.

De elite in Heusden 1700-1750 : een prosopografische analyse
Authors: ---
ISBN: 907064116X Year: 1986 Volume: vol 58


Book
Een mens leeft niet van brood alleen : bouwstenen voor een culturele arbeidersgeschiedenis (1800-1940)
Authors: --- --- ---
ISBN: 907712215X 9789077122150 Year: 2005 Publisher: Gent Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis

Het schepenprotocol van 's-Hertogenbosch 1367-1400
Authors: ---
ISBN: 9070641089 Year: 1984 Volume: vol 59


Multi
Vroeger was alles anders : het dagelijks leven in België vlak voor de golden sixties
Authors: ---
ISBN: 9789022335208 Year: 2018 Publisher: Antwerpen Angèle

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Sinds de golden sixties nam de welvaart in België spectaculair toe en veranderde het dagelijks leven op alle vlakken.Als kind van de moderne tijd heeft historicus en schrijver Korneel De Rynck nooit iets anders gekend.Maar hoe zag het leven eruit vlak vóór die stroomversnelling, ingeluid door Expo 58?'Vroeger was alles anders' reconstrueert in woord en beeld het leven aan het einde van de jaren vijftig. Het brengt voor even de oude tijd, de jaren stillekes, terug.Dit boek gaat over schepjes cichorei in de koffie, buurtcinema's en stoffige kolenkachels. Maar ook over telegrammen, bedevaarten naar Lourdes en toiletten buiten het huis. Vroeger was alles anders. Of toch zeer veel.

De toekomst van het Vlaamse volk : geschiedenis en futurologie
Author:
ISBN: 906303153X 9789063031534 Year: 1985 Publisher: Leuven Kritak

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Bibliotheek François Vercammen

Weduwen en wezen in het laat-middeleeuwse Gent
Author:
ISBN: 9053504583 9789053504581 Year: 1995 Volume: 3 Publisher: Leuven Garant


Book
De smaak van thuis : erfgoed en voeding in Vlaanderen tussen 1945 en 2000
Author:
ISBN: 9789462701274 9789461662477 9461662475 946270127X Year: 2018 Publisher: Leuven : Leuven UP,

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Voeding als erfgoed in na-oorlogs Vlaanderen. In De smaak van thuis belicht Anneke Geyzen hoe voedingserfgoed wordt gemaakt. Ze leidt de lezer rond in de receptenrubriek van drie vrouwenmagazines en verduidelijkt hoe verschillende ideologische en sociaal-economische groepen met voeding als erfgoed omgaan. Aan de hand van thema's als voedselbewaring, feestcultuur en streekgastronomie werpt ze een boeiende blik op hoe maatschappelijke groepen met hun verleden omspringen en hoe ze voeding hierin een betekenis geven. De auteur schetst haar verhaal tegen de achtergrond van de globalisering en de industrialisering van de voedselketen, de politieke en sociaal-economische ontwikkelingen in België en de bredere aandacht voor erfgoed in Vlaanderen na de Tweede Wereldoorlog. Het boek levert zodoende een belangrijke bijdrage aan kritische erfgoedstudies en voedingsgeschiedenis, twee multidisciplinaire onderzoeksvelden die momenteel aan een stevige opmars bezig zijn.

Listing 1 - 10 of 40 << page
of 4
>>
Sort by